Biografie

* Veerle Dierckx (°1972), wou van kleinsaf al heel graag zo mooi viool spelen als op de plaat. Daarom studeerde ze af met een Bachelor en Eerste prijs viool en notenleer aan het conservatorium van Antwerpen en Brussel. Zo stapte ze de muziekwereld in via allerlei klassieke orkesten en theatergezelschappen waaronder Helmut Lotti, The Belle Epoque Orchestra, Het Nieuw Vlaams Kamerorkest, Theater Stap, Het Paleis...

* Ze werkte meer dan 25 jaar in het muziekonderwijs en deeltijds kunstonderwijs. Ze was oa verbonden aan de Muziekacademie’s van Lier, Hemiksem en Schoten waar ze als creatieve coach kinderen en leerkrachten begeleidde in hun creatieve ontplooiing. Ze volgde bijkomend een opleiding tot Graduaat Creatief Agoog in Gent, met specialisaties in Muziek, Beeld, Beweging en Drama, en ze bekwaamde zich in Geweldloze Communicatie.

* In 1997 en 1999 worden haar 2 zonen geboren.

* Haar muzikale loopbaan nam in 2009 een nieuwe start bij de kleinkunstgroep De Vaganten. Niet met haar stem, maar wel met haar vioolmelodieën krijgen zowel de oude als de nieuwe kleinkunstliedjes van de Vaganten een nieuw kleedje. Ze stonden in het Sportpaleis (Houden Van, NekkaNacht) met Willem Vermandere, en toerden vlot door Vlaanderen met oa Miek en Roel, Dimitri Van Toren, Della Bosiers, en de Hommage aan Miel Cools.

* In 2009 wordt ook het muzikaal duo Muzant geboren waar Veerle ook heel wat muziek voor schrijft. De inspiratie vindt ze in volksmuziek, wereldmuziek, kleinkunst en klassieke muziek. Veerle en Sebastian stonden al vanaf de beginperiode op de Gentse Feesten, in de Pianofabriek, Lepelhof, Kasteel Fruithof, CC Berchem, ...

* In 2014 fiedelt ze mee met Kandoris (Ed Kooiman) en met The Folk Factory (Deens) op het bekende Skagen Festival in Denemarken. Daar staat ze ook op het podium samen met vioollegende John Sheahan (The Dubliners).

* In juli 2015 toert ze met het internationale Theater Tol (www.theatertol.com), en speelt ze letterlijke 10-tallen meters boven de grond de ziel uit haar lijf.

* Verder speelde ze ook de Blues en Rock’n Roll met To Bill (Dirk De Smet), Folk met Kandoris en Ed Kooiman, een kleinkunstprogramma met zanger Lieven en Redemption Song op de CD ‘Looking For Paradise’ met Walter Mets en Erik Barayanka.

live music, violist, top-violist, optreden, concert, duo, klassiek, folk, accordeon

* Haar boetseerverhaal begint in het atelier van Brigitte Ryckaert in 2000 bij wie ze ruim 10 jaar les volgde. Haar werk herken je door de zelf gemarmerde klei, de fantasierijke ronde vormen en vrouwenfiguren. Ook spelen natuurelementen en water vaak een rol in haar werk. Ze exposeerde in Wijnegem, Mol, Lier, Hoboken en Wommelgem.

* ‘En dan zien of er woorden voor bestaan.’...is de titel van haar onuitgegeven boek. Het bevat teksten die bij haar muziek en haar beelden geschreven zijn. Ze ontving zowel voor haar Poëzie als voor de beelden al enkele prijzen.

* In 2012 krijgt de langverwachte Muzant Vzw gestalte. De klei-cursus voor volwassenen in Veerle’s atelier zijn al heel snel een echt succesverhaal. Creativiteit in al haar vormen en een warme openheid voor elke mens en elk idee, staan altijd centraal.

live music, violist, top-violist, optreden, concert, duo, klassiek, folk, accordeon

* Ziekte en helse tegenspoed kruisen ook haar pad. Obstakels worden gedeeltelijk en heel langzaam overwonnen, wegen worden gevonden. Het leven krijgt tegen beter weten in, toch weer een nieuwe kans.

* Vanuit het veelzijdig creatief begeleidingswerk, ontstaat de droom om daar op helpend, helend en therapeutisch vlak iets mee te kunnen gaan doen. Daarom volgde ze de opleiding tot Integratieve Kindertherapeute aan de Educatieve Academie in Berchem, een jaaropleiding 'Bewust Ouderschap'  en bijkomend een graduaat Creatief Agoog in Gent en diverse bijscholingen rond Contextuele Hulpverlening en Verlies en Rouw in de  Bleekweide in Gent. Ze behaalde ook het postgraduaatsdiploma verlies&rouwcounseling aan de Vivies hogeschool met grote onderscheiding.

* In 2019 komt een nieuwe droom uit. Veerle start met een zelfstandige praktijk : 'Tijd Voor Ruimte'. Daar begeleidt ze kinderen en hun ouders, jongeren en volwassenen in het vinden van oplossingen voor dingen waar ze zich in vastgelopen voelen. Ze specialiseerde en diplomeerde zich als verlies-en rouwcounselor.